Praktische Zelfredzaamheid

Leerlingen stimuleren om nieuwe vaardigheden te leren

HomeOns onderwijsZelfredzaamheid

Zelfredzaamheid

Het ontwikkelen van praktische zelfredzaamheid is een belangrijk onderdeel van het onderwijs op De Zonnebloemschool. Ook daarin kiezen we vaak voor een individuele aanpak. Wat kan een kind al zelf als het gaat om zelfredzaamheid en wat kan het nog niet. 

Boodschappen doen

We beginnen daarmee al op De Bloementuin. Hier wordt op een praktische manier invulling aan gegeven; door het te doen!  Het zelf je jas aan- en uittrekken, brood eten,  de toiletgang etc. Met de leerlingen trekken we er ook op uit. We laten de kinderen bijvoorbeeld een boodschappenlijstje maken, gaan naar de winkel en laten de kinderen zelf betalen. Vrijwel al deze activiteiten worden verweven in de lessen. We stimuleren onze leerlingen om nieuwe vaardigheden te leren, maar tevens maken we duidelijk dat, als het niet lukt, ze altijd om steun kunnen vragen. 

Omgang met de ander 

De praktische zelfredzaamheid krijgt uiteraard ook op De Plantage en Het Esveld onze aandacht. Dan gaan we bezig met boodschappen doen, koken, schoonmaken en omgaan met vrije tijdOok richten we ons op de omgang met de ander. Dat kan soms best lastig zijn, weten ook de volwassenen.  

Veiligheid

We leren onze leerlingen ook hoe je veilig deelneemt aan het verkeer, bijvoorbeeld op de fiets. Of hoe je met het openbaar vervoer naar school gaat. Of naar een stageadres. 

Op de Zonnebloemschool weten we dat leerlingen vaak meer kunnen dan ze zelf denken. Dit proberen we ook over te dragen op onze leerlingen en hun ouders/verzorgers. Wij denken niet in beperkingen, maar in mogelijkheden.